Dijital Faşizm Kavramı Nedir?
header-logo

BLOG

project-preview

Admin Dijital Faşizm 08.08.2022

Dijital Faşizm

Dijital faşizm; merkezi olmayan, dijital olarak örgütlenmiş kitlelerin belirli amaçlar uğruna manipülasyon uyguladıkları, oldukça akışkan ve farklı noktalar içeren bir faşizm çeşididir. İnternetin ortaya çıkmasıyla birlikte kitlelerin kendi manipülasyonlarını yaratabilmesi dijital faşizmin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Dijital çağda yeni faşizm küresel boyutlara ulaşmıştır; her gün bireyler hakkında toplanan milyonlarca Gigabayt veri sonuçta büyük işletmelerin ve devletlerin "bizim için en iyi olanı" belirlediği, veri odaklı, yapay zekâ odaklı ve sözde "iyiliksever" bir diktatörlük için dijital araçlar sağlamaktadır. Yanlış ellerde, gözetlemeye dayalı kişisel verilerin kötüye kullanılması, bireyler olarak bizler ve bir bütün olarak toplum için felaket sonuçları doğuracaktır. Açıkça veya dolaylı olarak totaliter bir devlette, bu tür bilgiler, belirli hükümet politikalarına katılmayan kişileri tahmin etmek ve tanımlamak için kullanılabilir.

Dijital Faşizmin Özellikleri Nelerdir?

  • Kitleler internet ortamında toplanarak bireyler üzerinde kontrol sağlamaktadır, dijital çağda veri gözetleme ve kontrol etme olanağı küresel bir boyuta ulaşmıştır.
  • Dijital faşizmin belirli bir merkezi yoktur. Kullanıcılar ortak sanal platformlarda bir araya gelmektedir.
  • Propaganda ve sansür uygulamalarına sıklıkla yer verilir. Özellikle etnik, dini ve siyasi konulara sıklıkla yer verilir.
  • Dijital platformlarda kitlelerin çoğunluk gücünü kullanarak gerçekler çarptırılmakta veya var olan korkuların tetiklenmesine yönelik algı yönetimi çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
  • Kitleleri belirli bir amaç doğrultusunda harekete geçmeye zorlamanın bir sonucu olarak dijital aktivizm hareketlerinde artış yaşanmasına sebep olmaktadır.
  • Bireylerin dijital ortamlarda paylaştıkları veriler sayesinde duygu ve düşünceleri analiz ederek davranışlar manipüle edilebilir bir hale getirilmektedir.
  • Empoze edilmek istenen fikirlere karşıt görüş bildiren kitlelere yönelik siber zorbalık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
  • Dijital faşizme bireyler özne değil, nesnedir. Gruplar bireyleri nesne kılmak için uğraş verirler.
alternative
alternative

Gündelik Yaşamda Dijital Faşizm

  • Amerika’da polis saldırısı sonucu hayatını kaybeden, siyahi bir birey olan George Floyd’un hayatını kaybederken çekilen görüntülerinin kısa sürede sosyal medya platformlarında yayılması halkın yoğun tepkisine yol açmıştır. Halkın dijital platformlardaki yoğun tepkilerinin yanı sıra sokaklarda da ayaklanmalar gerçekleştirilmiştir. Bu olay ‘ırkçılık’ kavramının yeniden tartışılmasına sebep olurken Floyd’un ölümünü ve polis şiddetini destekleyen dijital faşizm hareketlerine de sosyal ağlarda sıklıkla rastlanmıştır.
  • Ülkemizde gerçekleşen ve kamuoyu tepkisi toplayan kadın cinayetleri hakkında da dijital faşizm örneklerine rastlamak mümkündür. Tepki paylaşımları gerçekleştiren kadın platformlarına yönelik dijital faşizm aktivitelerinde, siber zorbalık olarak nitelendirilen davranışlara da yer verildiği görülmektedir.
  • Bir önceki Amerika seçimlerinde Trump'ın Hillary Clinton için ABD'ye karşı işlediği suçlar sebebiyle tutuklanması gerektiğini söyledikten sonra internette "Lock her up!" (Onu içeri atın!) isimli bir kampanya başlatılmış ve Hillary Clinton'ın hapse atılması gerektiğini savunan kitle, bununla ilgili dijital tasarımlar, tişörtler, magnetler vs. tasarlayarak satışa bile çıkarmışlardır. Karşıt görüşte olan kitleler, sosyal medyada devlet karşıtı olarak yaftalanmış ve siber zorbalığa maruz kalmışlardır.