Admin Zoom Yorgunluğu 02.06.2022
Koronavirüs günlerinde birçok insan alınan önlemler kapsamında sosyal alanlardan uzaklaştı. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarının yanı sıra çoğu iş yerinde uzaktan çalışma sistemine geçildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalara göre eğitimin de bir süre daha koronavirüs tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim yöntemiyle devam etmesi kararı alındı. Hayatın büyük bir bölümünün online olarak gerçekleştiği bu süreçte Zoom gibi görüntülü konuşmaya olanak sağlayan iletişim uygulamaları da gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Fakat bu uygulamaların insan psikolojisinde yarattığı olumsuz etkiler de bulunuyor. SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan “Zoom yorgunluğuna” karşı uyarıyor.
SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan’ın açıklamalarına göre zoom yorgunluğunun en önemli sebeplerinden birini video görüşmelerinin, yüz yüze sohbetten daha fazla odaklanma gerektirmesi olarak belirtti. Eraslan “Bireyler video konferans sırasında karşısındaki kişinin yüz ifadesi, ses tonu, beden dili gibi sözel olmayan ipuçlarını işlemek için daha fazla enerji harcamaktadır. Bu durum kişilerin video konferans sırasında, yüz yüz iletişime göre daha fazla kişisel sunum çabasına girmesine sebebiyet vererek zoom yorgunluğuna sebep olmaktadır.” açıklamaları ile zoom yorgunluğunun bireyleri psikolojik olarak etkilediğini ifade etti.
Prof. Dr. Levent Eraslan zoom yorgunluğunun üstesinden gelebilmek için çevrimiçi toplantılarda mola verilmesi gerektiği, ekran başında fazla vakit geçirildiği takdirde bünyenin teknoloji ile yorulduğu konusunda uyarılarda bulundu. Eraslan “İş ve sosyal hayatla ilgili çevrimiçi görüşmeler arasındaki sınır belirlenmelidir. Yorgunluğu en az seviyeye indirmeye yardımcı olmak için görüntülü konuşma içerisinde bulunan kişi sayısını da doğru belirlemek gerekmektedir. Kan dolaşımını düzenleyebilmek adına görüşme sırasında temiz hava alınmalı ve ev içerisinde dolaşılmalıdır.” Uyarılarında bulundu. Fiziksel çevrenin de zoom yorgunluğunda önemli bir payı olduğunu belirten SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan “Görüşme yapılan mekânın aydınlık, ferah ve temiz olması gerekmektedir. Göz rahatsızlıkları olan bireyler sağlık problemlerinden kaçınabilmek amacıyla gözlük veya lens kullanımına özen göstermelidir. Psikolojik anlamda kendini kötü hisseden bireyler ise çevrimiçi danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilir.” açıklamalarında bulundu.